Ledarskap har blivit ett skällsord och jag blir rädd!!

Lyssnar på olika hundpoddar, läser och följer en hel del hundsidor på nätet via sociala medier och annat.
Det skrämmer mig lite, vart är vi på väg, är ledarskap fult?

Jag undrar lite hur vårt land hade sett ut utan ledarskap, hur hade våra företag fungerat utan ledare och vad är egentligen en ledare, ledarskap för dig?

För mig är ledarskap viktigt, det är viktigt för mig att jag har en bra ledare på mitt arbete, en ledare som ser mig, som ger mig en tydlig rollbeskrivning, som ger mig beröm då jag gör rätt och som på ett bra sätt tillrättavisar mig då jag trampar i klaveret. En ledare som visar vart vi är på väg och som även är tydlig med vilka spår vi inte ska gå på. En ledare som ger mig uppskattning då jag kommer på något bra, som är öppen och lyssnar på mina idéer och tankar. Ledaren ska heller inte vara rädd för konflikter, om det händer saker på arbetsplatsen (t.ex. diskriminering eller annat tråkigt) då ska min ledare ta hand om detta och på ett tydligt sätt markera att detta är INTE ok. För mig är det en bra ledare som jag ser upp till och som jag vill följa och hjälpa på resan framåt mot vårt gemensamma mål i företaget. En bra ledare skapar gemenskap och teamkänsla på arbetsplatsen, en bra ledare ser mig och hör mig samt tar tag i tråkigheter tydligt och bestämt. Det gör mig trygg! En bra ledare ser till att vi har högt i tak och att man inte sågas helt då man säger sin åsikt. En bra ledare ser också till att vi gemensamt går framåt mot fastställda mål och visioner.

Jag har svårt att föreställa mig ett företag utan ledare, hur skulle det gå om alla, var och en själva helt fick bestämma hur de ville göra i företaget, skulle det finnas något företag då? Om ingen stoppade upp orättvisor och diskriminering, om alla hela tiden gick sin egen väg och bestämde själva, hur skulle det då gå? Har alla samma arbetsmoral, goda attityd och driv framåt i företagets bästa, vem skulle besluta om anställningar och avsked, vem skulle ta hand om konflikterna som kan uppstå?

Hur skulle företaget FAMILJEN AB fungera om vi som vuxna inte leder våra barn? Skulle barnen själva förstå sitt eget bästa, gå och lägga sig i tid, gå till skolan och traggla multiplikationstabellen eller vara med på gympan? Skulle de utan vår vägledning välja att äta grönsaker, närodlat m.m. eller skulle de kanske hellre välja att äta godis till frukost, lunch och middag?

Listan kan göras hur lång som helst nästan i vilka sammanhang som helst. Behöver vi då göra någon skillnad på våra hundar och våra barn? Behöver våra barn vägledning, ett gott (ledar-)föräldraskap för att hamna rätt i livet och bli trygga, må bra och ha en stabil grund att stå på? Behöver våra hundar vägledning för att förstå att man inte biter på främmandet som hälsar på, tar sig själv mat från bordet eller jagar och biter ihjäl grannens katt?

Jag kan inte se annat än att alla behöver vi ledare, från det att vi är små knyten tills dess att vi dör, vi behöver känna oss sedda, vi behöver få höras men vi behöver också få veta vad som är rätt och vad som är fel.

Vem är det då som ska lära oss detta om inte våra ledare/föräldrar/mattar och hussar?

Varför är ledarskap fult?
Varför är det fult att säga att man ska vara ledare över sin hund?
Jag förstår inte? Jag behöver hjälp att förstå, kan ni hjälpa mig?

Vad ska vi vara om vi inte ska vara ledare för våra barn och djur?
Vart kommer landet Sverige att vara om vi inte har någon ledare? Vilken väg ska vi gå?

Är LEDARSKAP fult och varför är det så?

//Lillemor

 

Facebooklinkedin

3 reaktion på “Ledarskap har blivit ett skällsord och jag blir rädd!!”

  1. Att tro att vi kan leva utan ledare är otroligt naivt tycker jag. Sen kan ledarskap se ut på väldigt många sätt och allt ledarskap är inte heller ett gott ledarskap. Men ett tips om man önskar utöva ledarskap är att man ser till sin lust och vilja att söka andras bästa och att fundera på hur intresserad man är av att sätta andra människor före sej själv. Finns detta så finns det goda förutsättningar att utveklas till en god ledare.

  2. Håller helt med Om det Du skriver. Felet är att en del hundmänniskor sätter likhetstecken mellan ledarskap och dominans/bestraffningar.
    De kan heller inte se skillnaden på fostran och träning …

  3. Många kloka ord om ledarskap. Delar din uppfattning. Ett bra ledarskap ger goda möjligheter för framgång , utveckling, ordning och reda. Ge oxå rätt människor förutsättningar för att leda skolans utveckling
    Lennart

Kommentarer inaktiverade.