Att vara konsekvent

Många av oss är det säkert som hört att det är bra för hunden om man är konsekvent, men vad menas egentligen med att vara konsekvent?

Lord och Giri
Lord och Giri

Just att vara konsekvent, det är inte helt lätt och det finns så många delade meningar om vad konsekvent betyder.

Vad tänker man som ny hundägare när någon mer erfaren säger att det är viktigt att du är konsekvent med din hund??

Jag brukar ställa denna fråga då jag håller kurs och svaren jag oftast får är att det med att vara konsekvent menas att hunden alltid måste sitta innan man ska gå ut, hunden måste alltid sitta innan den ska få mat, att hunden aldrig får komma upp i soffan/sängen m.m. m.m.

Jag brukar säga såhär, javisst är det att vara konsekvent, men om hunden alltid måste sitta innan man går ut eller alltid sitta innan den får mat så blir det en vana, är det att vara konsekvent på rätt sätt för att få en lydig hund?

För mig så betyder att vara konsekvent att hunden alltid ska be mig om lov innan den tar ett eget beslut.

Vad menar jag då med det?
Jo, jag menar att hunden ska titta på mig för att få ett kommando innan den ska få mat, innan den hoppar upp i sängen, innan den rusar ut genom dörren, innan den hälsar på mötande människor vid promenaden. Kommandot kan då vara, sitt, stanna, ligg, gå på plats, eller varför inte bara varsågod direkt. Detta beror naturligtvis på situationen man befinner sig i just då.

Men om man lyckas att lära hunden att den alltid tittar på dig innan den rusar fram på eget bevåg så har du kommit i mål. Då kan du t.ex. platsa din hund och lita på att den stannar kvar tills du ger ett frikommando.

Nu säger jag ju inte att du kan lita på din hund till 100%, för det finns alltid störningar som man under sin träning inte lyckats med att skapa.  Men du kan med denna metod få en mycket lugnare tillvaro tillsammans med din hund.

Jag är inte alls världens duktigaste på att träna konsekvent med mina egna hundar, ibland, eller rätt så ofta, bannar jag mig själv för att jag ger ett kommando (låt säga, gå på plats) och sen kommer det något annat i vägen som gör att hunden hinner kliva upp och gå iväg utan att jag hinner stoppa den. Händer detta alltför ofta så tappar orden/kommandona sin betydelse och då blir det tokigt. Så om du vet med dig att du inte kommer att kunna följa upp att ditt kommando åtlyds, låt bli att ge ett kommando 🙂

Kram //Lillemor

 

Facebooklinkedin