Nyfiken på klicker???

Nyfiken på klicker?
Det var jag med och därför har jag nu gått en kurs för att lära mig mer om detta spännande inlärningssätt.
Mitt personliga problem är att jag är lite otålig och vill gärna starta på träningen helst direkt. Så om du är som jag, lite otålig och vill jobba praktiskt direkt, så stanna upp och läs nedan innan du påbörjar träningen. Jag vill nämligen ge dig lite tips på vägen innan du startar.
Det är enkelt bara man förstår principen med inlärningssättet. Läs igenom detta och gör de övningarna som jag ger dig i nedan nämnd ordning så kommer din träning tillsammans med din hund att ge dig så mycket tillbaka att det finns risk att du blir alldeles frälst :).

Vad är klickerträning då och hur går det till?

Fyra kännetecken på klickerträning:

Det är fyra saker som kännetecknar klickerträning.

1. Fokus på att belöna korrekt beteende
2. Hunden ska erbjuda beteenden frivilligt
3. Användande av en betingad förstärkare
4. Vi fokuserar på det vi kan se

1. FOKUS PÅ ATT BELÖNA KORREKT BETEENDE
I klickerträning är vi inte så upptagna av att ”korrigera” hunden när den gör ”fel”, eller när den gör saker vi inte vill att den ska göra. Vi fokuserar i stället på att hela tiden leta efter de små bra sakerna hunden gör, och belöna (förstärka) dessa. När ett beteende blir förstärkt kommer hunden att upprepa beteendet oftare. Om du är duktig på att belöna när hunden gör saker du tycker om, kommer hunden snart att väldigt ofta göra saker du tycker om. Det låter enkelt – och det är det faktiskt också!
Men även om vi anser att det är mest effektivt att belöna när hunden gör rätt, är det därmed inte sagt att en klickertränare aldrig säger ”nej!” till sin hund, eller på andra sätt sätter gränser för sin hund om den gör ofog. När din hund gör fel, t.ex. rymmer, biter i gardinerna eller är på väg upp på köksbänken ska du självklart inte bara stå och vänta med att klicka tills den hoppar ner från köksbänken igen! Stoppa den för Guds skull med en gång! Detta har egentligen inget med ”träning” att göra – det är hantering av en akut situation, eller ”brandsläckning” på ren svenska. När branden är släckt bör du genast börja fundera över hur du ska lära hunden vad den ska göra i stället för att bita i gardinerna eller hoppa upp på bordet. Så du slipper ägna dig åt att släcka bränder hela hundens liv…
Skilj på träning och brandsläckning – och se till att du tränar mycket oftare än du släcker bränder! I planerad inlärning och träning är det mest effektivt att belöna då hunden gör rätt. Med positiv förstärkning går träningen mycket fortare, du får en hund som tycker om att träna och du slipper alla nackdelar som följer med grälande, ryck i koppel och andra negativa metoder.

Fördelar med klickerträning

 • Man jobbar huvudsakligen med att belöna önskade beteenden i stället för att korrigera fel. Det ger arbetsglada hundar som tycker om att träna, och som inte är rädda för att göra fel.
 • I stället för att locka, leda och kommendera hunden lär man den att i hög grad själv räkna ut vilket beteende vi är ute efter. Det gör att det är mindre risk att hunden blir beroende av onödiga hjälper.
 • Eftersom hunden redan från början fått lära sig att erbjuda beteenden frivilligt, får man en hund som hela tiden deltar frivilligt i träningen. Man behöver inte bekymra sig över dålig kontakt om man har en ordentligt klickertränad hund!
 • Ett beteende som lärts in med hjälp av klickerträning verkar lättare att generalisera till nya miljöer och situationer. Det vill säga, om hunden har lärt sig en sak i en situation är det lätt att lära den att göra samma sak lika bra i andra situationer också.
 • Med hjälp av klickern kan du förstärka väldigt exakt – ”timingen” på belöningen blir bättre. Träningen blir mer effektiv, du sparar tid och du kan få exakt den precision du är ute efter.
 • I klickerträning lär vi först hunden vad den ska göra. Först när hunden utför beteendet perfekt sätter vi på kommandot. Eftersom hunden först lär sig beteendet innan vi lägger på kommandot får vi ett säkrare kommando som inte blir ”urvattnat”.
 • Klickerträning blir riktigt roligt när du har hållit på ett par månader. Efter ett tag får du vad vi kallar en ”klickerklok” hund. En klickerklok hund har lärt sig spelreglerna ordentligt, den älskar att träna, den erbjuder beteenden så det sprutar och är väldigt kreativ. Nya övningar går otroligt fort att lära in. Vi hoppas att du någon gång får uppleva hur det känns att träna en sådan hund. Det är en riktig kick!
 • Som klickertränare blir du allt duktigare på att observera beteenden och ”läsa” hunden, att dela upp träningen i små delmål och att öka kraven i små steg som är anpassade till hunden.

Också är det förskräckligt roligt när du väl kommer i gång! Du blir helt enkelt på bra humör av att träna på det här sättet.

Steg 1 – Hitta effektiva förstärkare/belöningar

Ju effektivare förstärkare du hittar, desto större potential har du i din träning och desto lättare går träningen!

Dagens utmaning och målsättning:

 • att hitta förstärkare (belöningar) som fungerar för din hund

Varför? Därför att utan effektiva förstärkare är det inte möjligt att (klicker)träna hunden.

Godbitar

Alla hundar äter mat. Godbitar är därför en ”universalbelöning” som kan användas till alla hundar (vissa hundar är så klart mer matglada än andra). Godbitar är enkelt för ägaren att använda, och de gör att du lätt kan köra många repetitioner på kort tid (detta är viktigt, särskilt i början av inlärningen).

Här är några godisråd som du skall komma ihåg:

 • När du tränar bör du använda godbitar som är bättre än den vanliga maten som din hund får till middag.

 • Godbitar bör vara så små att hunden inte blir för fort mätt, men tillräckligt stora att de är värda besväret.

 • Godbitar bör vara saftiga så att de glider lätt ner – det är dumt att kasta bort värdefull träningstid på att hunden skall stå och tugga i flera sekunder.

 • Ju mer störning eller ju mer krävande moment du tränar – desto godare bör godbitarna vara. När du tränar inomhus i vardagsrummet kan du komma undan med brödsmulor, men nere på hundklubben bör du ha kraftigare ammunition.

 • Variera gärna mellan minst 4-5 olika godissorter. Då undviker du att hunden tröttnar.

 • Om du tränar mycket med godbitar bör du minska på matmängden som hunden får ”gratis” till middag (särskilt om hunden har lätt för att bli tjock).

 • Det gör inget om du låter hunden jobba för HELA middagen någon gång då och då (det är ju det hundar gör ute i naturen…).

 • Förstör inte hundens matlust: Kör inte fri tillgång på mat. Ta bort matskålen om hunden lämnar den utan att ha ätit upp (och ge den inte mat förrän vid nästa måltid). Det är inte farligt att låta hunden gå en hel dag utan mat (så länge den är frisk och kry). Den vuxna hundens matsmältningssystem (och förbränning) har anpassats med tanke på att det kan gå flera dagar mellan varje måltid.

 • Kom ihåg att godbitar kan serveras på flera olika sätt. Godbitar kan serveras lugnt från handen, eller du kan springa iväg och låta hunden jaga efter godbitarna i flera sekunder innan du ger dem. Du kan också lägga godbitar i en skål, och belöna med att säga ”varsågod” och låta hunden springa till godbitarna. Variera gärna din servering så att den är bäst anpassad det beteende du tränar.

Lek

Många hundar älskar att leka genom att få kampa med en trasa, jaga efter en kong i snöre, eller springa efter en tennisboll som du kastar. Om du har en sådan hund bör du absolut använda lek som belöning så mycket du kan. Lek kan också användas som en överraskningsbelöning mellan godbitarna.

Om din hund inte tycker om att leka finns det ingen anledning att ge upp. Att leka kan tränas in! Sådan lekträning bör göras separat från annan träning. Ta bara fram en leksak och börja leka! Efterhand som hunden tycker att detta är roligt, kan du gradvis börja använda det som belöning under träningen.

Du får bäst resultat om du lär hunden att leka redan i valpstadiet. Med vuxna hundar får du ofta slita lite mer för att få igång dem.

Om du har en hund som bara vill ha godis kan du också lära den att det blir ingen godbit förrän den har lekt lite först. Lek lite med boll eller trasa och avsluta med att byta med godbit (se till att den håller fast leksaken innan den får godbiten).

Förutom de vanliga leksakerna kan du gärna lära hunden att leka med kopplet. Då har du alltid en belöning till hands (själv använder jag bilnycklarna som hundleksak om jag inte har något bättre – men jag tar inget ansvar för oförutsedda missöden om du gör likadant…).

Många är rädda för att för mycket lek leder till att hunden blir stressad. Sådan rädsla är emellertid som oftast starkt överdriven. Se bara till att hunden beter sig ”artigt” när ni leker – avbryt leken om hunden hoppar på dig eller är oförsiktig med sina tänder. Lär också hunden att komma frivilligt tillbaka och ge dig leksaken (belöna med en godbit eller genom att ånyo starta leken).

Andra förstärkare

Kom ihåg att det finns många andra förstärkare också. Kort sagt kan allt som din hund vill ha användas som förstärkare. T.ex om din hund vill gå till en annan hund kan du få den att sitta och titta på dig innan du säger ”varsågod”. Om hanhunden vill till en lyktstolpe kan du kräva att den ska gå några meter i slakt koppel innan du säger ”varsågod”. Du kommer säkert på många fler liknande exempel.

Praktisk träning med din hund

 • Ta fram minst 4 olika aktuella godbitar och kör ett smaktest på din hund. Sedan rangordnar du godbitarna från 1-4 utifrån vilka du menar att hunden tycker bäst om (kom ihåg att hundens preferenser kan förändras, så denna rangordning kan ha ändrats längre fram).

 • Prova ut minst 3 olika hundleksaker och se om hunden tänder på någon av dem.

 • Skriv upp minst 3 ”miljöförstärkare”, dvs förstärkare som du inte kan ha i fickan, men som hunden ofta gärna vill ha när ni är ute på promenader. Testa minst en av dessa som förstärkare när ni är på promenad i kväll (när du ser att hunden gärna vill ha något, håller du den bara tillbaka i kopplet, och väntar tills den tittar på dig innan du säger ”fri”).
Facebooklinkedin

En reaktion på “Nyfiken på klicker???”

Kommentarer inaktiverade.