Tävlingslydnadskurs 17/1

Igår tränade vi på ett nytt moment under kurskvällen och det var hopp.
Det gick riktigt bra för allihopa, hundarna fick först prova att gå vid sidan av föraren med koppel och hoppa då de passerade hindret.
Sedan försvårade vi övningen lite genom att de fick gå fritt följ och hoppa då de passerade hindret för att slutligen sätta hundarna på ena sidan och kommendera hopp mot föraren med avslutande fotposition. Detta var nog det enklaste momentet vi tränat på och
hundarna tyckte det var riktigt kul med ett fartfyllt moment som
omväxling 🙂
Se film från träningen genom att klicka på läs mer nedan:

Vi körde även igenom de momenten som vi tränat in innan uppe-
hållet. Framsteg under jullovet har gjorts men det finns fortfarande
detaljer att slipa på 🙂

Vi pratade även om vikten av belöning och att hitta rätt belöning för hunden. Så läxa till nästa gång är att hitta flera olika belöningssätt som hunden gillar. Då kan man variera sig under träningarna och spara den allra bästa belöningen till sist.
Vi pratade också om att träna korta pass och bestämma i förväg vad det är man vill ha ut av just detta träningstillfället. Om man vet att hunden (som t.ex. Lord) har sena/sega sättanden vid halt samt dålig kontakt under linförigheten och fria följet. Ja då ska jag träna på att göra det kul och värt att sätta sig snabbt då jag stannar och då han kommer in i fotpositionen. Jag ska inte träna långa ”gå fot-pass” utan bara position och kontakt under en kort stund varje dag, eller flera korta stunder varje dag. Jag ska ge beröm varje gång så att han känner att det är värt besväret. När han börjar förvänta sig belöning så kommer även kontakten att öka då han inte får belöningen direkt. Då kommer han att försöka ännu mer för att göra rätt. När han då gör rätt så busar vi som galningar en stund eller så får han flera korvbitar utspridda på golvet när han är hungrig.
Då ökar jag förväntningarna på lydnadsmomentet och han kommer att tycka att det är roligare med träningen.
Det viktigaste av allt är att man tänker igenom träningen innan man går ut och gör övningarna.
Vad ska vi fokusera på idag, just detta träningstillfälle?
Om det inte går som man har tänkt, sluta övningen med att göra något positivt där du vet att hunden kan lyckas, sluta med massa bus eller godis. Ja det som hunden gillar bäst helt enkelt!!
 

Gå sedan in och fundera vid köksbordet hur du kan göra nästa tillfälle, eller skriv en fråga på min sida på FB, maila mig, ring mig eller konsultera någon riktigt duktig hundträningsvän om HUR du ska göra nästa gång för att lyckas 🙂
Lycka till och hoppas att vi ses nästa söndag!!
Kram //Lillemor
Facebooklinkedin