Barn och hund – ledarskapsövning

Har ni både barn och hund i familjen?
Vill ni att er hund ska respektera och lyda även de yngsta familjemedlemmarna?

Jag brukar låta mina barn utfodra hundarna och då ska hundarna lyssna på och lyda barnen utan att fundera.

Jag ser först och främst till att lära mina hundar ett bra beteende vid utfodring då jag själv ger dom mat. De ska inte rusa fram och äta
innan jag sagt ordet varsågod. Ibland får de sitta och vänta på maten, ibland ger jag annat kommando än varsågod, jag kan t.ex. säga ligg, sitt, ligg innan jag säger varsågod. Jag kan även alternera och säga ena hundens namn och sedan varsågod, då får bara den ena äta och den andra får vänta på sin tur. Jag kan platsa hundarna i hallen, sen kan jag kalla in en av hundarna och säga varsågod. Ibland räcker det med att sitta ner och titta på mig innan jag säger varsågod till bägge.

Detta för jag sedan över till att barnen kan göra samma procedur med hundarna vid utfodring.
Nedan ser ni en kort film från morgonens utfodring som min äldre son utförde. Han är 10 år och har gjort detta många gånger tidigare. Som ni ser så väntar hundarna tills dess att han säger varsågod innan de börjar äta.

 

En mycket bra övning att jobba med för att barnen ska få ett bra samarbete och ledarskap över hundarna i familjen.

Lycka till!
//Lillemor

Facebooklinkedin