Apporteringsträning

Vad har ni gjort med era hundar idag?

För vår del så blev det en apporteringsruta som aktivering för
hundarna i afton.
Under gårkvällens kurstillfälle fick vi i läxa till sista gången att se till att apporteringen skulle sitta klockrent samt även stoppet.
Så idag satsade vi på att apportera som sagt och det gick väl
sisådär….

Det Fredrik sa under träningshelgen hos Jaana och Peter om att man innan man går ut och tränar med sin hund ser till att man har en plan och en tanke så blir träningen så mycket bättre!!
Min plan var väl inte så väl genomtänkt utan jag insåg att skulle det bli någon träning för oss idag, då jag är gräsänka med en vattkoppig son, så fick det bli träning på hemmaplan. Då tänkte jag att apportering i skogen bakom huset skulle bli bra. Så sagt & tänkt så tog jag två ”orastade” hundar och 6 apporter i varierande storlek och
travade ut i skogen en bit. Platsade hundarna efter att de hade fått kissa och sen la jag ut apporterna lite spritt på en yta av ca 75 x 50 meter.

Började med Lord och om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte förberett oss tillräckligt inför övningen. Detta ledde till en tokspringning runt hela skogen innan han kom till sans och apporterade första dummyn. När han apporterat den så var det 13 ärevarv innan han kom till mig för avlämning. Jag tänkte att jaaaa, vad gör jag nu. Så jag lät honom springa och springa och springa för att få ur sig allt spring han hade i kroppen innan vi fortsatte.

Efter detta så apporterade han hyfsat bra, men vi har en hel del att fundera på till nästa apporteringsträning. Det är bara att sätta sig vid köksbordet och filura på hur nästa träning ska se ut, för såhär ska vi inte ha det en gång till!!!

Lord med favoritdummyn
Lord med favoritdummyn

Efter Lord fått rusa av sig var det så Giris tur, han apporterade riktigt bra fram tills dess att det var dags för den tunga apporten, den ville han helt enkelt inte ta. Så det fick bli en apportering där jag stoppade in dummyn i munnen och sedan kallade in honom 3 meter för avlämning.

Giri apporterar
Giri apporterar

Som av en händelse såg jag senare på facebook en film där Peter
tränat apportering med sin hund Jagr och där även han hade problem med tung apport (en stor gås). Peter pratade om styrketräning för att det senare skulle gå bättre att apportera tungt. Tror bestämt att det är det vi också ska satsa på för Giris räkning.

Så nu gäller det att tänka till och sedan ta det steg för steg så att vi kommer framåt 🙂

//Lillemor med flock

Facebooklinkedin