Tankar om träning & kurs

Vi har nu varit på en del kurser för egen del här under våren, det är nyttigt må jag säga. Man kör lätt fast i sina egna metoder och tankar och fastnar någonstans på vägen i sin egen träning.

Det var otroligt länge sedan jag själv gick kurs, har hållit i kurser sedan mitten av 90-talet i lydnad, räddning, tävlingslydnad och problemhundslösningar. Det är fantastiskt lärorikt att jobba med förare och deras hundar, alla är individer, både förarna och deras jyckar. Det går inte att lära alla att göra på samma sätt med samma metoder. Utan som instruktör måste man vara flexibel och se vad just det ekipaget man jobbar med behöver.

Ingen lätt uppgift men otroligt intressant och givande för en själv, man lär sig själv mycket på vägen 🙂

Just nu går jag ju som sagt kurs själv, den som pågår just nu är jaktlydnad för unghundar i vorstehklubbens regi. Vi har jobbat praktiskt med ledarskap, gå fint i koppel och stoppkommando, vi provade även på avanceplatta där vi delar upp momentet stå för fågel, avancera och stanna. Otroligt bra övning att ta med sig framledes. Nu har jag som nybörjare på jaktträning fått med mig en metod som säkerligen kommer att hjälpa oss framåt i träningen mot vårt mål att komma till den verkliga jakten till hösten.
I morgon ska vi jobba med apportering och visionsripa, ser fram emot en intressant kurskväll, hoppas bara att det inte spöregnar hela kvällen…

Kontaktövning
Kontaktövning

Kursen som vi gick hos Jaana & Peter där även Fredrik var med som instruktör gav oss mängder med bra tips, nya tankesätt och praktiska råd som verkligen fungerar. Ni är otroligt duktiga allihopa, både på att ta människorna på rätt sätt och rätt nivå samt även se hundarnas individuella egenskaper som går att jobba med på olika sätt. Tack för en mycket givande helgutbildning som gav mersmak!!

Apporteringsträning
Apporteringsträning

Vi har även varit i Klimpfjäll på träningshelg i fjälljakt. Där fick vi följa med Lennart som berättade massor om just fjälljakten och vad han tyckte var de viktigaste delarna att träna på tillsammans med sin hund. Han såg alla individer och gav små tips och vägledde oss under hela dagen på fjället. Stort tack till dig Lennart, det kommer med stor säkerhet att bli mer fjäll för oss framåt i tiden 🙂

klimpfjäll

Det är även en stor konst att gå kurs för egen del, jag får verkligen jobba med mig själv, att vara tyst och bara lyssna samt inte lägga mig i när de andra jobbar med sina hundar utan överlåta det till de instruktörer som håller i kursen. Det är otroligt svårt ibland, för det är lätt på ett sätt att stå utanför och betrakta, då ser man möjligheterna och även vilka metoder som skulle kunna passa just detta ekipaget för att komma framåt och på rätt väg.
Men jag har gett mig den på att denna gången ska jag försöka att vara passiv åskådare och bara ägna mig åt mig själv och min jycke. Jag tar åt mig av alla råd som jag får och sållar sedan hemmavid vad jag väljer att testa för metoder. Jag jobbar med de metoder som känns naturliga för mig, men är inte rädd för att testa nya saker.

Och det går framåt, träningen känns rolig och vi har fått till oss massor av nya träningstankar som vi använder och vidareförädlar till att passa just oss och våra hundar.
Idag blev det en vilodag, både för mig och för hundarna. Men i morgon, då gäller det, då är det kursdax igen 🙂

//Lillemor med flock

Facebooklinkedin