Hundar i rastgård, hur ska man göra?

Hur introducerar man sin hund i en rastgård?

Fick idag denna frågan från en hundägare som har en liten hund. Första gången de besökte rastgården så hade hon gömt sig under ett bord och ville inte gå ut i hagen och träffa de andra hundarna. Ägarna hade suttit vid bordet så det blev det ”perfekta gömstället”.

Hur tyder man då detta beteende?
Jag skulle säga att hunden inte är mogen för att kastas ut i en rastgård med flera nya hundar på en gång. Mitt råd är att ta med någon av hundägarna, som ofta vistas i rastgården, och deras hund på en promenad där bägge hundarna får gå tillsammans i koppel under ordnade former. Ingen har chansen att utan lov få hälsa på den andra hunden och ingen hund kan gömma sig för den andra. Båda hundarna får en positiv upplevelse av promenaden och kan så småningom få nosa på varandra lite och på ett lugnt och tryggt sätt skapa kontakt.

Sedan när dessa två individer känner varandra kan man gå till rastgården. Man kan gå utanför rastgården i koppel, med den lilla rädda hunden, ignorera ev. skällande och dragande i kopplet. Den andra rastgårdsvana hunden kan få springa omkring inne i rastgården under tiden. Man kan även passa på att träna lite lydnadsmoment utanför rastgården. Hunden får annat att tänka på och får samtidigt chansen att lukta in sig i området och känna av vilka hundar som brukar vistas där. Låt gärna hunden utanför rastgården nosa på den kända hunden innanför staketet.
Belöna hunden då den är lugn och trygg.

När detta fungerar utan problem kan man försöka att få till ett besök i rastgården då det inte är så många hundar där samtidigt. Man kan med fördel använda sig av kopplet även i rastgården. Bara gå in och gå runt med hunden i koppel. Be de andra hundägarna att hålla koll på sina hundar inne i rastgården så att man slipper bli ”påhoppad” av någon överlycklig individ som vill socialisera sig.

Träna lite med att gå fint i koppel, några stanna-övningar och låt sedan hunden lukta av området. Belöna då hunden är lugn och trygg.
Gå sedan därifrån lugnt och stilla. Gör om övningen tills dess att hunden känner sig hemma. När detta sker så ta av kopplet och gå omkring i rastgården på samma sätt som när ni hade kopplet på. Gör några övningar, låt hunden lukta lite, ta på kopplet och gå därifrån.

Om hunden blir rädd och försöker gömma sig, ta på kopplet igen och vandra runt i rastgården. Jobba med hunden och belöna då den är lugn igen. Ömka inte hundens rädsla, locka inte med godis utan ta bara på kopplet och gå. Gå som om det regnar och ignorera rädslan. Då hunden kommit igång i rörelse så brukar rädslan släppa.

Läs gärna även inlägget om miljöträning, klicka här: Miljöträning

Facebooklinkedin