Varför har du just den hund du har?

Hur gick dina tankar innan du blev hundägare och varför blev det just denna rasen och denna individen?

Har i många år funderat om det skulle finnas intresse hos blivande hundägare att gå en förberedande kurs innan man köper sin första hund. Det skulle definitivt kunna vara en god hjälp för gemene man/kvinna att innan köpet görs vara påläst och veta vad ett hundinnehav innebär i verkligheten.

Om man åker och tittar på en valpkull så är det ju otroligt svårt att inte bli störtförälskad, alla valpar är ju helt underbara <3

Strävhårig vorsteh valpar
Strävhårig vorsteh valpar

Jag har själv haft hund sedan början av 90-talet, och jag kan ärligt säga att jag hade inte en aning om vad jag gav mig in på, gjorde mängder av fel med min första hund som jag definitvit kunnat undvika om jag gått en förberedande utbildning innan köpet.

Varför vill man bli hundägare i första hand? Ja, kanske har man haft hund hemma och när man flyttat ut ur boet så blir längtan efter hund stor och man köper sig en egen hund. Eller så har man någon bekant som har en sådan fantastiskt fin hund hemma av någon ras att man själv känner att det skulle verkligen vara trevligt att själv äga en likadan.

Nu till verkligheten, den fina hunden som man kommer ihåg från det man var liten eller den fantastiska hunden som bästa vännen har, de har inte blivit dessa underbara hundar utan sina förare. En hund kräver en hel del, samt att det är otroligt viktigt att man tänker efter vilken typ av hundras som passar in i livssituationen man lever i  idag.

I min familj idag bor det en weimaranerhane som blev 1 år i augusti 2014 och en strävhårig vorsteh som blir 4 år i april 2015. Vi har valt dessa raser eftersom vi vill jaga och vi är även intresserade av drag och gillar friluftsliv med mycket utevarande. De är otroligt vackra hundar, men de kräver en hel del motion och hjärngympa för att vara de fina och trevliga sällskapshundar som vi önskar i familjen. Hos oss fungerar det jättebra eftersom vi har intressen som passar ihop med rasvalet.

Fjälljakt med Giri och Lord
Fjälljakt med Giri och Lord

Jag har tidigare haft schäfrar och rottweilers, då jobbade jag mycket med räddning och bruks, de hundarna var också väldigt nöjda med sin tillvaro och fungerade toppenbra i vår familj med mycket barn, liv och rörelse. Sen ska man komma ihåg att även hundar är individer oavsett vilken ras de tillhör.

Rottweiler tränar skogssök
Rottweiler tränar skogssök

Det viktigaste att tänka på att göra, innan man förälskar sig i en valp och beslutar att bli hundägare, det är att lägga lite tid på forskning av de olika hundraserna och vilka som passar in i er livssituation. Är du sportintresserad och jaktintresserad så passar nog en lite aktivare ras till dig eftersom du kommer att ha möjlighet att ge din hund det den är avlad för att göra.

Har du inte möjlighet till så mycket motionerande samt att du inte är intresserad av bruks, lydnad, jakt eller annan aktivering så bör du titta mer på de raser som enbart är avlade för sällskap och kanske även en mindre ras som inte behöver så mycket motion.

När du hittat rasen som du känner och tror är rasen för dig så börjar jobbet med att hitta en uppfödare som du känner förtroende för och som följer lagar och anvisningar gällande uppfödning. En bra uppfödare kan hjälpa dig/er att hitta den rätta valpen för dig/er. Förutsättningarna för detta är att ni är ärliga med hur er livssituation ser ut och vad ni kan och är beredda att ge hunden. En bra uppfödare hjälper er med träningstips och finns där som ett stöd under hela hundens liv. Uppfödaren berättar även om vikten av försäkring och vaccinering, det är saker som är otroligt viktiga att de inte glöms bort. En valp ska vara registrerad, vaccinerad och avmaskad vid leverans och får ej heller levereras innan den fyllt 8 veckor. Oavsett hur söta valparna är så avråder jag att köpa från en uppfödare som frångår ovan nämnda saker. Det är otroligt värdefullt att köpa hund från en seriös uppfödare som är mån om rasen och avlar på friska djur. Chansen att din hund blir den drömhund du önskat dig ökar markant om du väljer rätt ras och rätt uppfödare.

En annan mycket viktig sak att tänka på, när du nu köpt din hund av den ras som du anser passar dig bäst, bör du leta redan på närmsta rasklubb för att få hjälp med träningstips m.m. för att utveckla just din hunds rasegenskaper på bästa sätt.

Lycka till!!
//Lillemor

 

 

Facebooklinkedin