Lugnande övningar – visitation

I tidigare inlägg skrev jag om stress och att våra hundar mår bra av att lära sig att slappna av.

En övning som jag brukar jobba med vid mina kurser är visitation av hund, denna övning anser jag är mycket viktig att jobba med kontinuerligt för att lära hunden att kunna slappna av i alla miljöer.
Det är mycket bra att hunden kan detta t.ex. vid ett veterinärbesök då den ska få en spruta, eller om den gjort sig illa och du måste kolla upp ev. skador. Vid kloklippning eller då du får besök av en hundrädd eller en allergiker, för att inte tala om ifall hunden blivit ormbiten. Då är det verkligen superviktigt att du kan få hunden lugn så den inte springer omkring och pumpar runt giftet i hela kroppen.

Vad menas då med att visitera sin hund?
Med visitation menar jag att föraren ska kunna lägga ner sin hund på marken och titta igenom hela hundens kropp. Hunden ska under tiden ligga stilla och vara avslappnad.

Vid första övningen lägger man vikten vid att kunna lägga ner hunden och att den sedan ska slappna av. När hunden är avslappnad kan man lugnt massera hundens stora muskler, stryka den sakta över ryggen och sedan bara sitta stilla med hunden liggande bredvid sig. Om hunden stretar emot och absolut inte vill slappna av så måste man vara beredd att med en fast och bestämd hand tydligt visa att det är stilla och lugn man vill att hunden ska vara. Man får absolut inte låta hunden vinna genom att åla sig fri, utan stretar hunden emot så visar man tydligt att STILLA är det man ska vara.

Visitation i skogen
Husse visiterar Giri efter en stunds busande i skogen

Tänk på hur tiken visar sina valpar när det är dags att varva ner, en valp som studsar, skäller, ålar sig eller slickar tiken frenetiskt får en skarp tillsägelse från tiken. Hon kan både morra och markera med munnen att nu är det stilla du ska vara. Valpen finner sig oftast rätt snabbt och inser att det inte löns att hålla på med buset utan att tiken vill att man ska vara stilla.

När hunden slappnat av en stund så stryker du den lätt i mungipan och reser dig upp och lämnar hunden lugnt och stilla. Ös inte beröm över hunden utan låt det vara lugnt och stilla ett bra tag innan du gör någon fler aktivitet. Syftet är att hunden ska hamna i ett lugnt och avslappnat tillstånd som ska hålla i sig en längre stund. Tiken brukar efter en hård tillsägning slicka valpen i mungipan efter ett tag för att visa att nu var du duktig och jag är nöjd med att du förstod tillsägelsen.

Valpen/hunden mår bäst av tydliga signaler, ljug aldrig för din hund utan var ärlig. Är du arg/irriterad över att hunden håller på och slamsar runt eller aldrig kan komma till ro? Visa detta tydligt genom att handgripligen ta hunden till den plats du vill att den ska vara på och sitt där med hunden tills den varvat ner.

En mycket viktig sak när du tränar detta är att du har tid!!
Det blir bara pannkaka om du själv är stressad och inte har tid att sitta med hunden tills den varvat ner. Då du är stressad ger du inte hunden de lugnande signaler den behöver för att varva ner och slappna av. Är du själv stressad och har bråttom, låt bli att säga till hunden, är den i vägen för dig och studsar omkring, sätt fast den i koppel eller avgränsa dess utrymme med grindar alternativt sätt den i en bur en stund.
Då blir din egen stress mindre och hunden slipper varva upp ännu mer av din stressade energi.

Detta gäller för all träning, har man inte tiden att låta övningen ta den tid den tar så låt bli att göra övningen. Tänk igenom vad du vill och har tid med innan du startar på någonting!

//Lillemor

Facebooklinkedin

En reaktion på “Lugnande övningar – visitation”

Kommentarer inaktiverade.