Stress

Läste ett inlägg på FB angående en stressad hund.
Ägaren som frågade fick många tips och råd gällande vad hen skulle göra för att få sin hund lugn. Mycket intressant läsning och många kloka ord på vägen fick ägaren till sig. Frågan är hur råden förvaltas?

Jag har under min tid som instruktör också stött på många hundägare som haft problem med stressade hundar.
Det är inte kul när man har en hund som aldrig kan slappna av, jag vet! Men vad ska man då göra när faktum är att hunden är stressad?

Avslappningsövning med husse
Avslappningsövning med husse

Mitt tips är att träna avslappning!
Viktigt i detta läget är att du verkligen har tid att sitta ner med hunden tills den verkligen har slappnat av. Har du inte tid så är det bättre att du kopplar hunden en stund så att den inte bara springer runt dina fötter utan håller sig inom ett lämpligt begränsat utrymme.

Det allra bästa är om du redan från det att hunden är liten lär den att slappna av och ta det lugnt, men ibland så har man inte riktigt lyckats med den biten och då får man helt enkelt bestämma sig för att nu är tillfället att börja träna!

Ett annat tips är att man inte provar alla välvilliga råd man får utan att man lyssnar av de tips man får och bestämmer sig för att testa en metod i taget under en längre tid. Detta för att slippa stressa hunden ännu mer med att köra 1000 olika metoder, olika vid varje tillsägning, och även för att hinna se om metoden hjälper. För en stressad hund blir inte lugn på en dag. Det tar tid!

En annan mycket viktig sak att tänka på är: Hur är du själv, är du som hundägare också stressad? Hur mår du själv? Kan det vara så att även du skulle behöva varva ner några snäpp för att må bra?

I dagens samhälle är stress något som vi alla mer eller mindre kommer i kontakt med dagligen. Arbetstempot är högt och pressen att prestera är ännu högre.

Tänk på att våra hundar speglar oss som förare väldigt mycket, så har du en stressad hund, sätt dig ner och fundera över er livssituation. Varför är min hund stressad? Kan det ha något med mig att göra? Kan jag ändra på mitt beteende på något sätt för att ge min hund lugnare signaler?

Stress är ett mycket intressant ämne, det kommer mera från mig angående detta längre fram.

Men nu är det dags för den här flocket att få sin skönhetssömn 🙂

//Lillemor

 

 

Facebooklinkedin