Har du bestämt dig?

Varför undrar jag det??

Kan det vara så enkelt att om man bara bestämmer sig för att lyckas så kommer det också att hända?
Det finns massor av böcker och pepp för hur man som människa ska nå sina mål i karriären, i livet, i familjen, i sig själv. Och de allra flesta påstår att om man bara bestämmer sig för att lyckas så är chansen så mycket större att man verkligen gör det än om man inte tror på sig själv.

Kan detta även vara något i hundträning?  Jag tänker när man stöter på något problem eller när man gärna skulle vilja tävla men inte tror att man klarar det för man är ju för dålig, man kan ju för lite osv.

Eller fastnar man lätt i att skylla på en massa omständigheter för att slippa bestämma sig och målmedvetet jobba för att nå målet? Tänker på t.ex. hundmöten (som även jag och min unghund har lite problem med). Skyller man på omständigheter, typ att ens hund har blivit påflugen en gång då den var valp, eller att någon människa gjort något som skrämt hunden m.m. m.m. Listan kan göras oändlig.
Om min hund betett sig illa vid ett hundmöte då försöker jag prata med den jag mötte (om jag hinner) eller så kontakta denna människa senare för att ordna ett nytt möte där båda är beredda och även har tid att mötas flera gånger för att få till ett fint möte som avslut innan man går vidare på sin promenad. Att våga kommunicera är otroligt viktigt. Nu är det ju inte alla som nappar på sådana här förslag som att mötas igen för träning. Då får man ta denna träning med någon annan. Men vågar man inte fråga så får man kanske inte heller chansen till mera träning och att komma närmare målet. Vi hundägare vill ju oftast samma saker med våra hundar, t.ex. att de ska sköta sig vid möten så det brukar inte vara några problem bara man törs öppna munnen 🙂

Jag tror fast och fullt att man kan bestämma sig och att man målmedvetet kan arbeta för att nå målet och sedan också göra det. Det mesta handlar om självdisciplin att verkligen göra det man bestämt sig för och även att tro på det. Inte tro att allt har en quick fix och ge upp efter 2 träningar.

Om man nu har bestämt sig och ändå går träningen inte framåt, hur gör man då?
Ja, då kanske man inte ska köra på i samma fotspår utan då tror jag på att man sätter sig ner och funderar en stund, hur ska jag göra nu?? För målet ska nås, på ett eller annat sätt. Det gäller att fortsätta tro och fortsätta försöka hitta lösningar, metoder som man tror på och jobba vidare. Det kanske krävs att man måste gå ur sin egen komfortzon och kanhända måste man också be om hjälp. Man kan behöva ”figuranter” för att skapa situationer som man kan styra över och träna, träna och åter träna för att se om det ger resultat. Man kan behöva be någon man litar på att titta utifrån på hur man hanterar situationen, kanske filma och sen även titta på filmen gemensamt för att klura ut tillsammans om vad som behöver göras härnäst.

Men det räcker inte med att sitta ner och planera utan man måste också ut och göra det man planerat. Måste bara få dela med mig av ett fantastiskt ordspråk för dagens tema:
”att planera är silver – att göra är guld!

Om man har bestämt sig så ger man inte upp förrän man är i mål!
Har man den viljan och den självdisciplinen så då kommer man att lyckas.

Håll ut, målet närmar sig 🙂

 

Facebooklinkedin