Kan din hund kommandot sitt?

Den frågan fick jag då jag gick och utbildade mig till instruktör vid Svenska Brukshundklubben. Vi var rätt många som gick utbildningen varav jag var rätt ung och oerfaren medan andra som gick samma utbildning som mig hade kommit rätt långt. Vissa av deltagarna hade t.o.m. tävlat på SM med sina hundar.

Jag kände mig lite tveksam, vad skulle jag svara på denna frågan….
Jo självklart kunde ju min hund sitt, i alla fall på träningsplanen och innan jag gav den mat inne.

De mer erfarna deltagarna tvekade inte att räcka upp handen och säga att deras hundar kunde sittkommandot.

I alla fall, ut gick vi och skulle köra en stunds praktik tillsammans med våra egna hundar som testobjekt. Vi fick ställa upp oss på ett led med hundarna sittande vid vår sida. Läraren, för övrigt Barbro Börjesson, frågade igen om våra hundar kunde sitt.

Kontaktövning

Tjaaa, vad skulle man svara, min hund satt i alla fall vid min sida, så jag svarade lite tyst ja. Flera andra sa mer självsäkert än mig att det kunde deras hundar alldeles säkert, det var ju bara för Barbro att
titta, alla satt ju snällt vid våra sidor.

Då gick Barbro fram till en av deltagarna och skulle hälsa på denne, men attans, snubblade inte damen och föll alldeles framför ekipaget.
Oj, bara hon inte gjorde sig illa, deltagaren hon skulle hälsa på frågade förskräckt hur det gick och hjälpte henne upp. Hunden var också den med och hjälpte till genom att slicka på henne i ansiktet.
Barbro ställde sig upp och borstade av knäna sen ställde hon frågan igen, med ett leende, denna gång direkt riktad till deltagaren hon skulle ha hälsat på. Kan din hund kommandot sitt?

Tror ni hunden satt kvar då hon ramlade? Vad tror ni deltagaren svarade?

Helt rätt, med något rosiga kinder så svarade deltagaren att nääää min hund kan nog inte sitt i alla situationer.

Vad vill jag säga med denna lilla historia tror ni?
Ja, det är ganska enkelt att lära in ett kommando på en plats med en störning och en retning. Men att tro att hunden kan kommandot på en okänd plats med plötsliga och okända störningar, det är svårare.

Så mitt tips denna söndagkväll till er blir att gå ut och träna på sitt, i alla möjliga och omöjliga miljöer, med alla möjliga och omöjliga störningar och kanske även helt störningsfritt men på ett svårt underlag. Nedan får ni lite inspiration på sitt-träning 🙂
Det går att variera i all evighet med lite fantasi!!

Med lite fantasi kan man variera en enda kommandoträning till att räcka i flera månader om man vill. Det man uppnår är ett fastare kommando och en hund som verkligen vet vad ordet betyder!
🙂 Eller i alla fall till 99% 🙂

Lycka till med er träning och ta till fantasin i alla lägen, då kommer ni långt!!

Kram //Lillemor med flock

Facebooklinkedin