Har du kört fast?

Ibland kommer det hundägare till mig som säger sig ha provat allt men inget funkar. De har alltså kört fast i något sammanhang, det kan vara allt från att hunden inte kommer på inkallning till att den gör utfall vid hundmöten eller något helt annat.

Hundägaren får först beskriva problemet för mig, när det uppstår, vad händer och hur länge de haft detta felbeteendet på sin hund.

Den första fråga jag ställer brukar vara vad har du provat?
Vilka metoder och hur har du tränat just detta momentet där
problemet ligger?

Många har provat alla möjliga och omöjliga metoder men kommer ändå inte i mål med problemet. Hur kommer det sig?

Många är vi som vill ha snabba QuickFix för att komma vidare, man provar en metod vid ett träningstillfälle och ser inget resultat. Man går då kanske ut på nätet och frågar runt i olika grupper om just detta problemet, där får man sedan 1000 olika metoder som folk har testat och som är det ultimata sättet att träna just detta. Sedan får man åter 1000 olika diskussioner om huruvida den ena metoden är förkastlig eller rent av urdålig och andra metoder är det enda rätta. Hur ska man då välja vilken metod man vill prova?
Ja, inte är det lätt inte!!

I det här fallet så tror jag att man måste lugna sig lite, sätta sig ner, fundera igenom träningen, vad är viktigt för mig, hur vill jag träna, vad är det som triggar min hund och vilken metod känns närmast mitt hjärta? Inte hugga första bästa metoden och gå ut igen och testa, inget resultat denna gången heller och sedan hålla på såhär och hatta runt mellan metoder och tro att hunden på något underligt sätt ska förstå någonting alls av detta.

Man måste någonstans ha en röd tråd i sin träning, göra det lätt för hunden att förstå och även hålla ut och följa en plan, inte prova än det ena än det andra hela tiden. DÅ gör man sin hund helförvirrad och kanske problemet bara växer istället för att försvinna och bytas ut mot det som du vill.

Hundträning handlar mycket om att befästa goda beteenden, att spinna vidare på dessa och verkligen befästa detta i alla möjliga och omöjliga situationer. Ofta tror jag att vi har för bråttom. Man tränar hemma på gården och där går det ju så bra, men direkt man kommer till hundklubben eller kanske ut på stan så fungerar ingenting.
Man blir maktlös, ledsen, arg och besviken!

Vid dessa situationer börjar man fundera vad man har gjort för fel och varför hunden inte kan någonting alls…
Man känner sig värdelös som hundförare.

Jag tror såhär, man har nog inte gjort så mycket fel, utan man har bara inte tränat tillräckligt på att befästa de goda beteendena i alla möjliga och omöjliga miljöer. Tänk i små steg, backa träningen till valpnivå direkt du byter miljö och förstärk de korrekta beteendena så kommer det att ge resultat. Ni kommer att lyckas.

Håll er till er plan, er röda tråd, backa bandet ibland, ha kul och
lyssna på de råd ni får med hela kroppen, är detta något för mig och min hund?? Är så fallet så lägg upp en plan och följ den, byt inte
metod hela tiden, för gör du det är risken att du kör fast ordentligt.

Lycka till!!
Våga och vinn, lita på magkänslan och ha tålamod!
//Lillemor med flock

 

Facebooklinkedin

2 reaktion på “Har du kört fast?”

  1. Jag har en schäfer hane på två år han är en glad hund jag går kurser med honom det går bra men ner vi är ute vi leker mycket funkar bra placlignig jag brukar gömma saker han ska leta går bra sen hittar han nånting i skogen då är det broblem han kommer inte på innkallning jag kann inte ta i honom det dröjer flera timmar vi kann ta inn honom på gården hemma kann inte släppa honom lös hann bara springer kann inte ta i honom det gjorda han hela tiden så jag behöver vänligen hjälp jag är desperat matte

Kommentarer inaktiverade.