Hur får jag hunden att vilja det jag vill???

Har snöat in lite på denna frågan, har ju själv en unghund med mycket energi och som gärna agerar på något sätt då vi möter andra hundar, andra människor, då vi får främmande osv.
Hur får jag min hund att göra det jag vill att den ska göra och hur får jag den att göra det för att den vill och inte för att den måste??

Belöning eller bestraffning, vad är belöning och vad är bestraffning???

Svåra frågor, vet du t.ex. vad som är en bra belöning för just din hund? Och vilken belöning fungerar i vilken situation?

Ett otroligt vanligt senario nedan, många har detta ”problem” och många reagerar med ryggmärgen, även jag. Men om man tänker efter en gång till….. Vad är det som verkligen händer och varför?

Om det plingar på dörren och din hund skäller och rusar fram mot dörren. Vad gör du då?
Skäller du på hunden och korrigerar den?
Ger du den godis?
Vad händer egentligen i denna situationen?

Om du skäller på hunden och korrigerar den då den skäller på dörrklockan, vad är det egentligen du gör då?
Jag skulle säga att du förstärker beteendet för hunden, du hjälper den att skälla på den som plingar på dörren. Alltså du belönar/bekräftar beteendet med att göra samma sak som hunden. Sen får den ytterligare en förstärkning av att du öppnar dörren och släpper in människan som reagerar på ytterligare ett sätt. Antingen så hälsar de direkt på hunden med klappar och hög energi, eller så blir människan rädd och det uppstår någon slags tumult där du försöker hålla tillbaka hunden och den rädda människan uppträder stelt och konstigt i hundens ögon. Eller i den bästa av världar så kommer det en hundvan människa som totalt ignorerar hunden och dennes skällande.

Det absolut bästa vore ju att träna denna situation för att göra den lugn och trygg för hunden. Jag skulle vilja tipsa om att testa med att låta någon plinga på dörren, då hunden reagerar så ger du den en godbit genom att kasta den till hunden. Sen fortsätter du med ditt och ignorerar att det plingar, du släpper alltså inte in någon och du förstärker inte beteendet genom att skälla och korrigera hunden.
Gör detta vid flertalet tillfällen och se vad som händer med din hund.

När sedan hunden börjar förvänta sig något gott då det plingar på dörren så kastar du åt hunden godbiten och sedan går du lugnt och öppnar dörren. In kommer sedan en människa som inte bryr sig om hunden alls utan bara hänger av sig jackan och kommer in och pratar en stund. Sedan går människan igen efter någon minut.
Gör sedan om detta flera gånger vid olika tillfällen och utvärdera sedan vad som hänt med hundens beteende. Har det skett någon förändring??

Men hur gör man de gånger man inte arrangerat dörrplingandet utan att det kommer besök på riktigt?

Ja, då gäller det att göra detta så lugnt och naturligt som möjligt, sätt gärna upp en lapp på dörren där det står att hundträning pågår och att du ber besökarna att ignorera hunden/hundarna samt att vänta ute tills dess att du öppnar dörren.
Ha ytterdörren låst så att du själv kan bestämma då det är läge att öppna. Kasta åt hunden en godbit eller flera små godbitar innan du öppnar, ta det lugnt då du öppnar dörren och se till att fler godbitar finns inom räckhåll för att kasta åt hunden dessa då du öppnat dörren och om hunden blir för ”på” gentemot besökaren. Bjud in besökaren till köket och be denne att fortsätta att ignorera hunden om den söker kontakt.
Bjud på kaffe, surra en stund och ha trevligt. Bry er inte om hunden alls, ge den gärna ett ben att gnaga på under tiden så att den har något att göra.

Då du gjort detta konsekvent under ett bra tag, utvärdera då hur hunden reagerar nu jämfört med hur den reagerade tidigare. Har beteendet förändrats, är hunden lugnare och tryggare? Känns det som att värdet i besök hemma har förändrats för hunden?

Jag tror att detta kan vara ett riktigt bra sätt att förändra förväntningarna hos hunden vid ljudet av dörrklockan och jag tror att det kommer att bli mindre skällande och stress då du får besök 🙂

Vad var då belöningen i detta? Jag skulle säga att belöningen är lugn och harmoni i hemmet. Det om något borde vara en riktigt bra belöning eller vad säger du??

Testa gärna och återkoppla med era erfarenheter i kommentarer.

Med detta önskar jag er en härlig fortsättning på helgen!
//Lillemor med flock

 

Har du bestämt dig?

Varför undrar jag det??

Kan det vara så enkelt att om man bara bestämmer sig för att lyckas så kommer det också att hända?
Det finns massor av böcker och pepp för hur man som människa ska nå sina mål i karriären, i livet, i familjen, i sig själv. Och de allra flesta påstår att om man bara bestämmer sig för att lyckas så är chansen så mycket större att man verkligen gör det än om man inte tror på sig själv.

Kan detta även vara något i hundträning?  Jag tänker när man stöter på något problem eller när man gärna skulle vilja tävla men inte tror att man klarar det för man är ju för dålig, man kan ju för lite osv.

Eller fastnar man lätt i att skylla på en massa omständigheter för att slippa bestämma sig och målmedvetet jobba för att nå målet? Tänker på t.ex. hundmöten (som även jag och min unghund har lite problem med). Skyller man på omständigheter, typ att ens hund har blivit påflugen en gång då den var valp, eller att någon människa gjort något som skrämt hunden m.m. m.m. Listan kan göras oändlig.
Om min hund betett sig illa vid ett hundmöte då försöker jag prata med den jag mötte (om jag hinner) eller så kontakta denna människa senare för att ordna ett nytt möte där båda är beredda och även har tid att mötas flera gånger för att få till ett fint möte som avslut innan man går vidare på sin promenad. Att våga kommunicera är otroligt viktigt. Nu är det ju inte alla som nappar på sådana här förslag som att mötas igen för träning. Då får man ta denna träning med någon annan. Men vågar man inte fråga så får man kanske inte heller chansen till mera träning och att komma närmare målet. Vi hundägare vill ju oftast samma saker med våra hundar, t.ex. att de ska sköta sig vid möten så det brukar inte vara några problem bara man törs öppna munnen 🙂

Jag tror fast och fullt att man kan bestämma sig och att man målmedvetet kan arbeta för att nå målet och sedan också göra det. Det mesta handlar om självdisciplin att verkligen göra det man bestämt sig för och även att tro på det. Inte tro att allt har en quick fix och ge upp efter 2 träningar.

Om man nu har bestämt sig och ändå går träningen inte framåt, hur gör man då?
Ja, då kanske man inte ska köra på i samma fotspår utan då tror jag på att man sätter sig ner och funderar en stund, hur ska jag göra nu?? För målet ska nås, på ett eller annat sätt. Det gäller att fortsätta tro och fortsätta försöka hitta lösningar, metoder som man tror på och jobba vidare. Det kanske krävs att man måste gå ur sin egen komfortzon och kanhända måste man också be om hjälp. Man kan behöva ”figuranter” för att skapa situationer som man kan styra över och träna, träna och åter träna för att se om det ger resultat. Man kan behöva be någon man litar på att titta utifrån på hur man hanterar situationen, kanske filma och sen även titta på filmen gemensamt för att klura ut tillsammans om vad som behöver göras härnäst.

Men det räcker inte med att sitta ner och planera utan man måste också ut och göra det man planerat. Måste bara få dela med mig av ett fantastiskt ordspråk för dagens tema:
”att planera är silver – att göra är guld!

Om man har bestämt sig så ger man inte upp förrän man är i mål!
Har man den viljan och den självdisciplinen så då kommer man att lyckas.

Håll ut, målet närmar sig 🙂