Det är hundens promenad…

…tänker ni så då ni tar ut hunden på kvällspromenaden?
Vad menas egentligen med hundens promenad???

Såhär tänker en känd hundprofil, Anders Hallgren, om detta:
http://www.harligahund.se/2016/04/04/det-ar-hundens-promenad/

Vi är inte helt överens, Hallgren och jag.

Jag anser att det är våran promenad (min & hundens), vi ska visa respekt gentemot varandra och det är i slutändan jag som håller i kopplet som också bestämmer vart promenaden ska gå och när hunden ska få göra sitt.

Självklart ska vår promenad gå ut på att vi tillsammans har trevligt 🙂

Men för mig innebär inte det att jag låter hunden göra precis det den vill under vår utevistelse tillsammans. Jag tillåter inte mina hundar att pinka på grannens postlåda bara för att de är hundar och bara för att de vill det. Av respekt till mina medmänniskor som inte är hundälskare så ser jag till att mina hundar inte gör detta. Om hunden måste göra det stora så plockar jag självklart upp detta om jag inte befinner mig i skogen 🙂

Däremot så vill jag att vi under vår promenad ser till att ha trevlig tillsammans och att hunden får utlopp för att använda sin nos och lukta på olika saker då jag tycker att det är lämpligt. Jag kan också lägga in några korta roliga aktiviteter under vår promenad, t.ex. så kan mina hundar få leta upp en tappad vante och apportera den till mig. De kan få leta godis som jag sprider ut i ett lämpligt område, de kan också få prova klättra upp på saker, miljöträna helt enkelt.

Jag vill/kräver också att mina hundar under promenaden sköter sig då vi möter andra hundägare, jag låter absolut inte mina hundar hälsa på allt och alla som vi möter. De får inte heller leka med alla hundar som vi träffar under promenaden utan jag vill helst att mina hundar ska vilja umgås med mig och inte varje gång vi möter någon slita sig till mötande. Det kan ju faktiskt vara så illa att den vi möter har en hund som inte alls gillar andra hundar, den kan också bära på någon smitta (noskvalster eller liknande) som jag inte önskar att mina hundar får osv.

Jag vill också att vi kan gå vår promenad utan slit och drag, hundarna ska tycka att det är trevligt att gå med just mig på promenad och inte bara vara ute för att dra iväg på egna upptåg. Vi är en familj/flock och vi trivs tillsammans.

Tänk om jag lät mina barn göra precis det de ville när vi var ute på stan, hur skulle det bli och hur länge skulle det dröja innan någon av barnen blev överkörd??
Tänk er scenariet att barnet ser något intressant på andra sidan gatan, vi kan kalla detta ”barnens promenad”, då skulle det innebära att de självklart skulle få undersöka det intressanta på andra sidan gatan hur som helst, inte kolla med mig som förälder först utan bara få springa över…

Nä det funkar inte så, inte i min värld. Naturligtvis måste både barn och hundar få upptäcka världen, men det får inte ske helt på deras egna initiativ för då kan det bli helt galet fel. Jag som vuxen/hundägare måste se till att det är under ordnade/trygga former och inte på barnens/hundens villkor. Vi som föräldrar/hundägare måste vägleda, sätta gränser och älska våra nära samt se till att vi tillsammans upptäcker världen på ett tryggt och bra sätt inom ramarna för vad som är OK.

Vad tycker du??

Kram //Lillemor med flock

 

Att visa respekt!

Det ska vi göra, vi som är hundägare ska se till att våra hundar inte pinkar på grannens postlåda eller uppfart. Råkar hunden uträtta nr 2 när vi är ute på promenad så plockar vi självklart upp det och kastar bajspåsen i närmsta hundbajskärl.

Vi låter inte vår hund springa fram till folk hur som helst och vi ser till att använda koppel så att alla i samhället känner sig trygga när vi möts och att inga djur blir störda i skog  och mark under tiden då de har ungar. Detta är självklarheter för oss som är hundägare hoppas jag.

Meeen, en annan sak som jag har tänkt på, det är människor i allmänhet. Om jag inte vill att min hund ska bli hälsad på av allt och alla, om jag ber folk jag träffar att ignorera mina hundar eftersom att jag vill att de ska vara lugna vid möten på promenaderna. Om jag sätter upp en skylt vid ingången till vårt hus där jag ber de som kommer på besök att knacka eller ringa på dörren och vänta tills jag öppnar samt att jag även ber dessa om att ignorera mina hundar då de kommer in. Varför kan inte folk respektera detta??? Varför är det så svårt att kommunicera och respektera varandra??

Alla som inte har hund kräver att vi hundägare ska ha väluppfostrade hundar som inte hoppar, skäller eller gör utfall mot mötande. De kräver att vi plockar upp efter våra hundar och att vi alltid har full kontroll över situationerna.
Men hur de själva beter sig gentemot oss, hur tänker de i situationer då de blir ombedda att ignorera den söta valpen eller den rädda hunden? Ja, jag funderar ibland varför det ska vara så svårt att bara göra som man säger? Varför måste de propsa på och trotsa det man bett om och i.o.m. detta göra oss en otjänst. Den rädda hunden blir ännu mer rädd, den glada blir överglad osv. Tänk om vi alla kunde respektera varandra så bra det skulle vara 🙂

Enklaste sättet att träna sin hund är tillsammans med andra hundmänniskor som är ute för att träna samma saker som man själv vill träna. I de situationerna kan man träna möten och den andra hundägaren som tränar gör som man säger.

Tjaaa, det var lite vardagstankar från mig idag, hoppas att ni alla har en bra vecka såhär långt och att helgen som kommer blir toppenbra!!

Kram //Lillemor med flock

 

Informationsträff sjöräddningshundkurs

Godmorgon mina vänner!

Jag har ju tidigare pratat om att jag i samarbete med Brukshundklubben kommer att utbilda sjöräddningshundar med förare under en 2,5-års period nu med start 2017.
Idag är det dags för informationsträff för alla er som är intresserade.

Själv förbereder jag mig med en lång och härlig frukost innan vi styr nosen mot Umeå brukshundklubb för dagens informationsträff
Sjöräddningshundkurs. Alla är välkomna kl 13:00 för att lyssna på informationen kring denna utbildning!!
Adress till klubbstugan:
Umeå Brukshundklubb, Nabbvägen 6, Umeå

Sedan hoppas vi såklart att ni blir supertaggad och anmäler er till kursen som startar med 5st förträffar i April och sedan inträdesprov i maj.

Läs mer om sjöräddningshundar nedan:

Sjöräddningshundar Norrlandskusten

sjöräddningshund

Varmt välkommen till Umeå brukshundklubb idag kl. 13:00
//Lillemor

Bondförnuft….

…vanligt hederligt bondförnuft saknar jag ibland då jag möter hundägare i vardagen, hundägare med ”problemhundar” oftast. De kontaktar mig eller någon annan hundägarcoach för att få hjälp och råd med sin träning då det uppkommit problem under vägens gång.

Ofta säger de sig ha provat allt men inget hjälper. De blir också osäkra på vad som är rätt och vad som är fel. Frågor ställs på nätet och det ges svar som motsäger varandra totalt. Hundägaren blir helt enkelt förvirrad. För det som kanske kändes rätt till en början är helt galet för någon annan. Det är rent av helt livsfarligt kan det sägas och då blir hundägaren som till en början känt efter med magkänslan osäker och byter metod. Detta eftersom man alltid vill sträva efter att göra rätt och att tro på sin egen kapacitet eller sin egen magkänsla inte är så enkelt då alla andra (eller i alla fall några starka åsiktsmakare) säger att det man tänkt är helt galet. Detta oftast också utan att ha träffat individen/ekipaget.

Mitt motto är att känn efter inombords, vad säger det gamla
hederliga bondförnuftet åt dig att göra?? Vad säger magkänslan??

En hund är egentligen ganska så enkel, en hund är sig själv hela tiden, föreställer sig inte. Är den arg så visar den det, är den rädd/osäker så visar den det och är den glad så visar den det med hela kroppen…

När ni då kommer till själva problemet, har ni då tittat på er hund, vad visar den för något? Visar den rädsla, är den förbannad eller är den bara lite osäker på situationen?
Om du känner efter med magen och tar till bondförnuftet, vad ska du då göra för att rätta till problemet? Prova att gå efter magkänslan, känn efter, prova och ge det lite tid. Fungerar det? Nähä, inte det, vad säger då magkänslan?

Är du ärlig i ditt hundägande och hundtränande? Eller har du blivit lärd att du t.ex. alltid ska vara glad när din hund kommer, oavsett vad den har gjort innan? Är du då innerst inne glad när hunden kommer?
Kan du lura din hund på din känsla? Kan du spela glad så bra att hunden tror på dig, att du är ärlig?

Ärlighet varar längst, även i hundägande vill jag hävda.
Hunden läser av dig blixtsnabbt, om du låtsas att vara glad då du egentligen är förbannad så kommer inte hunden att tro på dig. Den kommer inte heller att komma på inkallningen hur mycket du än låtsas att vara glad, för den vet att du är skitsur!! Då håller den sig på ett lämpligt avstånd från dig för att sedan kanske komma och vara överdrivet på… Allt för att blidka dig och få dig glad igen 🙂

Vad är bondförnuft för dig?

För mig är bondförnuft att titta på situationen, känna efter i lugn och ro och agera efter magkänslan med ärlighet. Inte låtsas och spela
Allan utan agera efter känslan. Visa tydligt och ärligt när du är glad, när du är sur osv. Då lär du din hund att lita på dig för den vet att du är ärlig och menar vad du säger och vad du gör. Att du tror på dig själv och litar på att det du tänkt är det som är det bästa just för denna stunden 🙂

Tror att alla skulle må bra av att gå tillbaka till naturen ibland, andas in lugnet, känna in situationerna, vara lite mer i nuet och jobba mer med mindfulness på alla plan. Inte stressa runt som en yr höna och försöka följa med i alla spännande grupper, diskussioner och flöden utan släppa allt detta några gånger per dag och verkligen jobba med sig själv. Prova på att bara vara och njuta av det.

Med detta sagt önskar jag er en fortsatt härlig vecka!!
Njut och må gott <3
//Lillemor med flock