Kategoriarkiv: Okategoriserade

Starka Tillsammans!

Varför inte slå två flugor i en smäll och ta med din fyrfota vän ut på ett träningspass som gynnar er båda. Hunden får träna miljö, balans och allmänlydnad samtidigt som du får köra ett svettigt träningspass.

Vi har knåpat ihop en enkel bana där man får in både en del flås och lite styrka. Hunden får jobba både med stadga i sitt/ligg, springa tillsammans med dig, komma på inkallning, balansera och träna rörlighet i kroppen.

Bra för både dig och din hund samt att ni har roligt tillsammans och träningen går betydligt lättare då man har kul!

Nu kör vi!!!

Vad har hänt sen sist?

HEYAB har i vår, med Josefine Dahlberg som instruktör, kört en nybörjarkurs där fokus har legat på allmänlydnad och att ha kul tillsammans med sin hund. Kontakt, lek och belöningsbaserad inlärning. Deltagarna har även fått prova miljöträning, rallylydnad, spår och sök. Vilka kanonekipage vi haft i denna kurs!! Varmt tack till er allihopa!!

HEYAB har även haft en sökkurs med Lillemor som instruktör. Här var vi ett mindre gäng som har tränat vindmarkeringar och både skall och rulle på våra hundar. De har fått söka i skog och även i miljö.

Kanonduktiga ekipage även in denna kursen!! Stort tack till er alla, och tack till de underbara figuranterna som kom alldeles frivilligt och var med för att leka kurragömma med våra hundar 🙂

Sen har det varit dags för mig (Lillemor) att gå lite kurs!
Det rekommenderar jag er alla, att gå kurs är det roligaste som finns, man får massor av ny energi och får mängder av tips och nya ideer till sin egen hundträning.

Jag och Twix har tränat en del med vorstehgänget inför kommande jakt och provsäsong. Vi har även haft en mindre kullsyskonträff där vi inriktade oss på lydnad, spår, stopp och stadgeträning. Grymt trevligt, en heldag i skogen med utelunch och massa hundträning och hundsurr 🙂

Sen har vi gått kurs hos Rackarungarnas hundskola, de hade anordnat ett läger för stående fågelhundar med helt fantastiska instruktörer: Mattias Westerlund, Hundskolan Vision, Arjeplog samt Astrid Ellefsen, Vindfinn Hundetrening, Stavanger, Norge. 

Vill du läsa mer om Mattias hittar du hans hemsida här: https://www.hundskolanvision.se

Vill du läsa mer om Astrid hittar du hennes hemsida här: http://www.vindfinn.com


Fler filmer på länkarna nedan:
http://ytterstforshundcenter.ytterstfors.com/wp-content/uploads/2019/06/joined_video_07cd0aa7de984c15aee6c8c8b933db54-2.mp4

http://ytterstforshundcenter.ytterstfors.com/wp-content/uploads/2019/06/IMG_6489-2.mp4

Efter en kort paus med en dags arbete så var det då dags för kurs igen, denna gången hade jag och sambon bokat in oss på en helgkurs i hagelskytte. Klicka på länken nedan för att se lite pangande 🙂

http://ytterstforshundcenter.ytterstfors.com/wp-content/uploads/2019/06/joined_video_d3c6727f3da84d0eb43eeaf3e91d7b66.mp4

Grymt bra kurs där vi fick massor med övning i konststycket att skjuta prick med hagelbössan. Tack till instruktörerna
Peter och Gunnar som fixat detta fantastiska läger med helt magiskt god mat.

Nu när vi har laddat med en massa ny inspiration och energi så kommer vi att planera in fler kurser hos HEYAB.
Josefine har valp/nybörjarkurs samt tävlingslydnadskurs på gång.
Själv har jag ett litet hemligt projekt i startgroparna, det ska blir riktigt spännande och intressant. Ser fram emot att dra igång!

På återhörande!! //Lillemor med flock

Har ni hakat Utmaningen?

Vi startade en utmaning tidigare i höst och vi försöker att komma ut med en utmaning per vecka där vi jobbar med att bli starkare tillsammans.

Alla utmaningar hittar ni på vår YouTube-kanal via denna länken:
HEYAB hund – Ytterstfors Hundcenter
Prenumerera gärna om ni vill haka på 🙂

Men ibland så blir det ju inte riktigt som man tänkt sig och självklart så bjuder vi även på det. Idag t.ex 🙂 Kika gärna på Söndagsfnisset om ni vill ha ett gott skratt.

Kör hårt, ha kul och bli starka tillsammans!
//Lillemor med flock

 

Skam den som ger sig…

Till slut så lyckades vi med konststycket att få fälla fågel för våra hundar. Tänka sig vilken otroligt häftig känsla det var när det
äntligen lossnade.

Nu är det bara resten kvar 🙂

I vinter ska vi lägga krutet på stoppkommandot, det ska baske mig fungera oavsett vad som händer runt omkring oss.
Varför tänker jag så? Jo, första fåglarna fälldes och vad hände?

Joooo, en alldeles regelrätt och helt perfekt knallapportering blev det 🙂 Men jag var alldeles för glad över att jag lyckats träffa av
fågeln för att riktigt hinna vara med i matchen. Tur att sambon
behöll fattningen och kunde avbryta det hela med ett skarpt NEJ.

Men baske mig, nog blev det fler knallapporter för det. Så nu har vi en ny utmaning och det är att få bushunden att förstå att skott
betyder sitt typ 🙂 Inget annat!!!

Sen ska vi också jobba på inkallning i alla lägen för att inte tala
om att gå i koppel lugnt och fint, just nu är det bara jakt i huvudet
på galenpannan 🙂

PS. Om någon mot förmodan är sugen att träna stadga, stopp, inkallning och avslappning så är ni mer än gärna välkomna att höra av er så hakar vi på!

//Lillemor med flock

Hur svårt kan det vara??

Den frågan kan man ställa många gånger om….

Har hållit på med hund och hundträning/tävling sedan början av 90-talet och med den faktan så kan man väl säga att jag har provat en del i mitt hundliv. Instruktör har jag varit sedan mitten av 90-talet samt att jag även tävlat själv i bruksgrenarna sök, spår, skydd och även tjänstehund Räddning. Har utbildat en hel del hundägare i allt från valp-/allmänlydnad, tävlingslydnad till räddningshundsekipage. Har en del erfarenhet i bagaget, men vad hjälper det?!!!

För några år sedan (ungefär 7 för att vara exakt) kände jag att en ny utmaning vore på sin plats, jaktintresset hade så smått börjat spira då sambon jagade älg och även uttalat att han var sugen på något nytt, en hund och fågeljakt skulle vara spännande att prova. Så för några år sedan tog jag då jägarexamen. Hemmet hade redan utökats med en strävhårig vorsteh till sambon medan jag själv fortsatt med rottweiler. Men då vi var tvungna att ta bort henne så blev det så en långhårig vorsteh för mig, som tyvärr blev sjuk och sedan en weimaraner och ytterligare ett strävhår.
I dagsläget har vi 2st strävhår hemma. Dessa är nu drillade allt enligt skolboken, vi har gått unghundskurser i vorstehklubbens regi, vi har varit på besök hos Hundskolan Vision och även en tur ner till
ForsWards Hund & Jakt. Sen har vi haft den otroliga turen att ha världens bästa uppfödare som ställt upp i ur och skur, för att inte glömma alla fina nya vänner som tillkommit i fågelhundskretsarna.

Många är lärdomarna och nu känns det som att de 2 hemmavarande hundarna fattat galoppen i alla fall. De söker/revierar fint i skogen, de hittar fågel och de står fint och precist. Men då kommer vi till
själva svårigheten. Hur svårt kan det egentligen vara att träffa av
fågelrackarna med haglet????

Några trädtoppar och grenar har fått stryka med i försöken till träff, men fåglarna, dom flyger glatt och skrattandes vidare.
Har skaffat linser för jaktens skull, linser som gör att mitt högeröga är det dominanta och inte vilket som, som det är då jag bär glasögon. Detta har gjort att lerduvorna vi tränat på träffas i allt högre grad vid skjutträningarna.
Men fåglarna i skogen, dom går baske mig inte att träffa av…

Uppfödaren till min unghund har fått utstå en hel del frågor under tidens gång och många är skratten av alla dåliga skjuthistorier. Men nu är det allvar, hur i fridens tider ska jag få till skyttet i skogen???
Övning ger färdighet är det rådet jag får, så vi får väl helt enkelt lyssna till de erfarna jägarna och jobba på tills dess att det sitter även då vi är i skog och mark.
Det är bara det att jag vill att det ska funka NU inte SEN…*skratt*
Men jag får väl helt enkelt göra som jag brukar, kämpa på och fortsätta tills dess att jag kan.
För kunna, det ska jag och skam den som ger sig 🙂
Önska mig nu en riktigt skitjakthöst med i alla fall en träff är ni snälla.

Njut av höstens härlighet och ha det toppengott så ses vi kanske i skog och mark eller på någon kurs framöver då jaktsäsongen lugnat ner sig 🙂

Kram //Lillemor

Kommer hunden på inkallning?

Hur ofta tränar ni inkallning med era hundar?
Hur ser träningen ut?
Kommer hunden alltid då ni kallat på den?

Tuffa frågor!  Jag kan i alla fall säga såhär:
” Jag tränar inkallning alldeles för sällan med mina hundar men ändå tror/kräver jag att kommandot ska fungera. Hmmm… hur låter det där?! Men det är dagens sanning, inkallning bör tränas kontinuerligt under hela hundens liv. Sen en annan viktig grej, man måste ha fantasi och även träna inkallning i olika miljöer med olika störningar osv. ”

Så nu är det upp till mig att bestämma mig om jag vill ha ett fungerande kommando eller om jag vill ha en halvdan inkallning. Bara att bita i det sura äpplet och börja fundera hur jag ska gå tillväga.

För vad är det som är viktigt i all hundträning?
Jo, det är att planera sin träning och att variera sin träning.
Det ska vara kul och det ska ge något.

Här kommer lite inspiration för dig som har kört fast 🙂

Kom ihåg, ha kul!!

//Lillemor med flock

Tjuvkika på föreläsningen från den 24/2-18

I lördags var jag i Sunderbyn på folkhögskolan och föreläste för Norrbottens Älghundklubb på deras årsmöte.
Vi pratade hundträning och inkallning samt hur man som älgjägare blir mer värd för sin hund än en älg.

Många kloka tankar och idéer kom fram, jag fick lära mig mycket om vad älghundsägarna tycker är viktigt och hur de tänker vid träning av älghunden.

Nedan hittar du 2 korta klipp från lördagens föreläsning som allt som allt var ca 1 timma lång. Välkommen att tjuvkika 🙂

//Lillemor

Hur får jag hunden att vilja det jag vill???

Har snöat in lite på denna frågan, har ju själv en unghund med mycket energi och som gärna agerar på något sätt då vi möter andra hundar, andra människor, då vi får främmande osv.
Hur får jag min hund att göra det jag vill att den ska göra och hur får jag den att göra det för att den vill och inte för att den måste??

Belöning eller bestraffning, vad är belöning och vad är bestraffning???

Svåra frågor, vet du t.ex. vad som är en bra belöning för just din hund? Och vilken belöning fungerar i vilken situation?

Ett otroligt vanligt senario nedan, många har detta ”problem” och många reagerar med ryggmärgen, även jag. Men om man tänker efter en gång till….. Vad är det som verkligen händer och varför?

Om det plingar på dörren och din hund skäller och rusar fram mot dörren. Vad gör du då?
Skäller du på hunden och korrigerar den?
Ger du den godis?
Vad händer egentligen i denna situationen?

Om du skäller på hunden och korrigerar den då den skäller på dörrklockan, vad är det egentligen du gör då?
Jag skulle säga att du förstärker beteendet för hunden, du hjälper den att skälla på den som plingar på dörren. Alltså du belönar/bekräftar beteendet med att göra samma sak som hunden. Sen får den ytterligare en förstärkning av att du öppnar dörren och släpper in människan som reagerar på ytterligare ett sätt. Antingen så hälsar de direkt på hunden med klappar och hög energi, eller så blir människan rädd och det uppstår någon slags tumult där du försöker hålla tillbaka hunden och den rädda människan uppträder stelt och konstigt i hundens ögon. Eller i den bästa av världar så kommer det en hundvan människa som totalt ignorerar hunden och dennes skällande.

Det absolut bästa vore ju att träna denna situation för att göra den lugn och trygg för hunden. Jag skulle vilja tipsa om att testa med att låta någon plinga på dörren, då hunden reagerar så ger du den en godbit genom att kasta den till hunden. Sen fortsätter du med ditt och ignorerar att det plingar, du släpper alltså inte in någon och du förstärker inte beteendet genom att skälla och korrigera hunden.
Gör detta vid flertalet tillfällen och se vad som händer med din hund.

När sedan hunden börjar förvänta sig något gott då det plingar på dörren så kastar du åt hunden godbiten och sedan går du lugnt och öppnar dörren. In kommer sedan en människa som inte bryr sig om hunden alls utan bara hänger av sig jackan och kommer in och pratar en stund. Sedan går människan igen efter någon minut.
Gör sedan om detta flera gånger vid olika tillfällen och utvärdera sedan vad som hänt med hundens beteende. Har det skett någon förändring??

Men hur gör man de gånger man inte arrangerat dörrplingandet utan att det kommer besök på riktigt?

Ja, då gäller det att göra detta så lugnt och naturligt som möjligt, sätt gärna upp en lapp på dörren där det står att hundträning pågår och att du ber besökarna att ignorera hunden/hundarna samt att vänta ute tills dess att du öppnar dörren.
Ha ytterdörren låst så att du själv kan bestämma då det är läge att öppna. Kasta åt hunden en godbit eller flera små godbitar innan du öppnar, ta det lugnt då du öppnar dörren och se till att fler godbitar finns inom räckhåll för att kasta åt hunden dessa då du öppnat dörren och om hunden blir för ”på” gentemot besökaren. Bjud in besökaren till köket och be denne att fortsätta att ignorera hunden om den söker kontakt.
Bjud på kaffe, surra en stund och ha trevligt. Bry er inte om hunden alls, ge den gärna ett ben att gnaga på under tiden så att den har något att göra.

Då du gjort detta konsekvent under ett bra tag, utvärdera då hur hunden reagerar nu jämfört med hur den reagerade tidigare. Har beteendet förändrats, är hunden lugnare och tryggare? Känns det som att värdet i besök hemma har förändrats för hunden?

Jag tror att detta kan vara ett riktigt bra sätt att förändra förväntningarna hos hunden vid ljudet av dörrklockan och jag tror att det kommer att bli mindre skällande och stress då du får besök 🙂

Vad var då belöningen i detta? Jag skulle säga att belöningen är lugn och harmoni i hemmet. Det om något borde vara en riktigt bra belöning eller vad säger du??

Testa gärna och återkoppla med era erfarenheter i kommentarer.

Med detta önskar jag er en härlig fortsättning på helgen!
//Lillemor med flock